Εναλλακτικές διαδρομές εναλλακτικές διαδρομές - home
της Άντας Λαμπάρα

Skinner Box

Οι Skinner Box είναι μία νεοσύστατη μπάντα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 2011. Αυτήν την περίοδο το γκρουπ πρωτοεμφανίζεται δισκογραφικά με την κυκλοφορία του πρώτου τους EP 'Life is Chemistry' από το Γερμανικό indie label AF Music, ενώ την διανομή στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Geheimnis Records. Οι συνθέσεις τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, εκτελεσμένες άψογα και με έναν ήχο ο οποίος χρησιμοποιεί dark wave, trip hop, και post rock ηχοχρώματα, με τα φωνητικά της Vana Rose να διαμορφώνουν ένα αποτέλεσμα άκρως εθιστικό και να προσθέτουν μια ξεχωριστή νότα. Είναι μια εντυπωσιακή προσπάθεια που σίγουρα υπόσχεται συνέχεια. Πολλά από τα τραγούδια τους έχουν αρχίσει να αναπαράγονται από Ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και από σταθμούς του εξωτερικού (Indieground Radio, Flippinradio, Innersound Radio, Rockha Radio, Wicked Spins Radio - Αγγλία, 97.3 WRIR Richmond Ιndependent Radio - ΗΠΑ, Kicks Extreme Radio - Βέλγιο, κ.λπ.). Αξίζει τον κόπο πιστεύω να κάνουμε μια καλύτερη γνωριμία με τους Skinner Box μέσα από τις Εναλλακτικές Διαδρομές.

Wild Thing: Ποια είναι η σύνθεσή σας;

Skinner Box: Η σύνθεσή μας είναι η εξής: Vana Rose - φωνητικά, Σπύρος Μητροκώτσας - κιθάρες, Στέφανος Μανούσης - μπάσο, πλήκτρα και Γιώργος Παπαναστασίου -τύμπανα.

WT: Από πού εμπνευστήκατε το όνομα σας;

SB: Το όνομα το εμπνευστήκαμε από κάποιες μελέτες που είχαμε διαβάσει σχετικά με τις συμπεριφοριστικές θεωρίες μάθησης και συγκεκριμένα από τις πειραματικές μελέτες του B.F. Skinner στο περιβόητο κουτί του. Θεωρήσαμε ότι το όνομα έχει μία σημειολογία που μας εκφράζει, οπότε και το επιλέξαμε. Άλλωστε νιώθουμε ότι όλοι αποτελούμε μέρος ενός τέτοιου πειράματος, σαν να μας έχουν κλείσει μέσα σε ένα κουτί, τροφοδοτώντας μας με ερεθίσματα, μελετώντας με αυτόν τον τρόπο το πώς θα αντιδράσουμε... Η χρηματοπιστωτική και εν γένει θεσμική και πολιτιστική κρίση μας επηρέασε πολύ στο να καταλήξουμε σε αυτό το όνομα.

WT: Πότε οι συνθέσεις των Skinner Box αρχίζουν να παίρνουν μια πιο ολοκληρωμένη μορφή και πότε η μπάντα διαμορφώθηκε με τη μορφή που έχει σήμερα;

 SB: Η μπάντα διαμορφώθηκε με την μορφή που έχει σήμερα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013. Ο Βενιαμίν της οικογένειας είναι ο Νίκος Ζουρμπάκης.

Όσον αφορά τις συνθέσεις και το πότε αυτές άρχισαν να αποκτούν μία ας το πούμε πιο ολοκληρωμένη μορφή, θα λέγαμε ότι ήταν περίπου στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, όταν και αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα πρώτα μας τραγούδια σε δισκογραφική απόπειρα. Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι είμαστε μία πολύ νέα μπάντα, ότι οι συνθέσεις μας έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να μπορέσουν να χαρακτηριστούν ολοκληρωμένες. Ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματα μας. Να είμαστε καλά, όσο περνάει ο καιρός και δουλεύουμε συλλογικά, θαρρούμε ότι θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο συνθετικά. Η εμπειρία είναι το παν.

WT: Ποια είναι η διαδικασία με την οποία γράφετε τα τραγούδια σας και από πού αντλείτε τη θεματολογία των στίχων σας;

SB: Δεν υπάρχει κάποια συγκεριμένη διαδικασία με την έννοια της ντιρεκτίβας. Υπάρχουν κομμάτια τα οποία γράφονται στις πρόβες, υπάρχουν και άλλα τα οποία γράφονται στα προσωπικά στούντιο του καθενός και μετά δουλεύονται συλλογικά. Το σημαντικότερο για μας είναι να γράφουμε όσο μπορούμε πολυσυλλεκτικά, δίνοντας ο καθένας τα δικά του προσωπικά στοιχεία. Θεωρούμε δε ότι, εφόσον πια κλείσαμε και το lineup και είμαστε επιτέλους μία ολοκληρωμένη παρέα, αυτό θα μας βοηθήσει να παράξουμε και καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. 'Οσον αφορά δε την θεματολογία των στίχων, πηγή έμπνευσης είναι το κάθε τι που μας δίνει ερέθισμα, είτε μιλάμε για προσωπικές ιστορίες, είτε για κοινωνικές αναφορές. Η συγγραφή στίχων για εμάς αποτελεί ένα ψυχικό «ξεγύμνωμα», αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Καταθέτεις τα συναισθήματά σου, τους προβληματισμούς σου, δημιουργείς αναμνήσεις και εικόνες, τόπους και κόσμους που εσύ και ο ακροατής σου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε σύμβολα. Τώρα αν το καταφέρνουμε ή όχι αυτό θα το κρίνουν άλλοι καλύτερα απο εμάς.

WT: Πώς ήταν η παρθενική επαφή σας με το στούντιο; Θα ήθελα να μου περιγράψετε τα συναισθήματα σας. Υπήρχε κάποια αμηχανία λόγο απειρίας; Επίσης θα ήθελα να περιγράψετε τη δημιουργική διεργασία, την διαδικασία της ηχογράφησης του καινούριου σας EP Life is Chemistry και από ποιον έγινε η παραγωγή.

SB: Η παρθενική μας επαφή με το στούντιο ήταν εξ' αρχής αμήχανη λόγω απειρίας. Ήταν για όλους μας κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει ποτέ, οπότε υπήρχε ένα άγχος για το άγνωστο. Η παραγωγή έγινε από τον Αλέξη Μπόλπαση και εμάς, στο Αrtracks Studio. Στο καθαρά δημιουργικό κομμάτι η διεργασία ήταν πάρα πολύ όμορφη, περάσαμε πολύ καλά και αυτό είναι το σημαντικό. Ταυτόχρονα η συννενόηση με τον Αλέξη υπήρξε άριστη, κάτι το οποίο μας βοήθησε πάρα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε ένα πρώτο επίπεδο είναι άριστοι επαγγελματίες και ξέρουν καλά το αντικείμενο εργασίας τους και σε ένα δευτερο κατανοούν αυτό που θέλεις να κάνεις την δεδομένη χρονική στιγμή, με όποιες αδυναμίες και παραλείψεις έχεις λόγω απειρίας. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με τον Αλέξη και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

WT: Ποιος εμπνεύστηκε την αισθητική πλευρά του εξωφύλλου; Το artwork είναι λίγο ιδιαίτερο και οι αλχημείες που έγιναν πάνω σ' αυτό το καθιστούν αρκετά πρωτότυπο.

SB: Το αισθητικό κομμάτι του εξωφύλλου είναι μία ιδέα του 'Ico Creative Bureau' ή κατά κόσμον Κώστα Βλαχάκη. Συζητήσαμε μαζί του και θελήσαμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, πρώτα από όλα για να το ευχαριστηθούμε εμείς και να καλύψουμε το μεράκι μας και κατά δεύτερον για να αποτυπώσουμε τον τίτλο Life is Chemistry και την έννοια της χημείας όσο μπορούσαμε καλύτερα αισθητικά. Ο Κώστας έχει δημιουργήσει κάτι πολύ όμορφο και αυτό δεν φοβόμαστε να το υποστηρίξουμε.

WT: Πώς έγινε η επαφή σας με την Γερμανική AF Music και ποιa εταιρία θα κάνει τη διανομή της καινούργιας σας δισκογραφικής δουλειάς στην Ελλάδα;

SB: Η πρώτη μας επαφή με την Γερμανική AF Music έγινε το καλοκαίρι του 2012. Μόλις είχαμε ολοκληρώσει κάποια καινούργια κομμάτια και τα είχαμε διαθέσει προς ακρόαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε λάβαμε ένα μήνυμα από την AF που έλεγε με απλά λόγια «μας αρέσετε, θα θέλαμε να συνεργαστούμε». Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι μας πρότειναν στην δισκογραφική οι Polaroid Κiss, που είχαν τότε κυκλοφορήσει ένα σινγκλ στην AF, και αυτό μας γέμισε με αισιοδοξία. Το να ασχολούνται μαζί σου μπάντες του εξωτερικού πολύ πιο σημαντικές από εσένα είναι κάτι πολύ όμορφο και τους ευχαριστούμε για αυτό με κάθε ειλικρίνια. Την διανομή στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Geheimnis Records και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της για τη βοήθειά τους.

WT: Υπάρχουν κομμάτια που ξεχωρίζετε από τη καινούργια σας δισκογραφική δουλειά;

SB: Χμ... είναι λίγο δύσκολο να απαντήσουμε συλλογικά εδώ πέρα, γιατί άλλος θα απαντήσει ένα κομμάτι και κάποιος άλλος κάτι άλλο... Πάντως όλα τα τραγούδια μας τα αγαπάμε γιατί αποτυπώνουν μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, είτε ατομικά είτε ως σύνολο.

WT: Ποιο είναι το άλμπουμ ή ο καλλιτέχνης που σας άλλαξε τον τρόπο που ακούγατε μουσική;

SB: Δεν υπάρχει κάτι κοινό για όλα τα μέλη της μπάντας, οπότε θα προτιμούσαμε να απαντήσουμε ατομικά σε αυτή την ερώτηση.

Βάνα: The Alternative από τους IAMX, τo solo project ενός πολύ ιδιαίτερου καλλιτέχνη, του Chris Corner (πρώην Sneaker Pimps), με μια πολύ καινοτομική προσέγγιση στην dark ηλεκτρονική μουσική και αρκετές noir/cabaret αναφορές, δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη.

Σπύρος: PJ Harvey - Is This Desire (1998) και γενικότερα ολόκληρη η δισκογραφική της δουλειά μέχρι σήμερα αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης σε ήχο και εικόνες.

Νίκος: Σίγουρα το And Justice for All των Metallica και αργότερα το Evil Empire των Rage Against The Machine. Και τα δύο με «ξύπνησαν» από δύο διαφορετικές ληθαργικές περιόδους.

Στέφανος: Σε ένα πρώτο επίπεδο το Ummagumma των Pink Floyd και σε ένα δέυτερο το Closer των Joy Division, το Pornography των Cure και το Jamahiriya των Savage Republic. Είναι σίγουρα οι μπάντες που μου άλλαξαν τον τρόπο που άκουγα μουσική για διαφορετικούς λόγους η καθεμία σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Γιώργος: Το The Wall των Pink Floyd αποτέλεσε σταθμό για τον τρόπο που μπορεί να ακουστεί ένα άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος, συνδέοντας όλα τα τραγούδια μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύνολο.

WT: Θα ακολουθήσουν κάποιες λάιβ εμφανίσεις για να υποστηρίξετε και να προωθήσετε την καινούργια σας δουλειά;

SB: Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι ένα ζήτημα που μας πονάει, διότι αναγκαστήκαμε λόγω ενός ατυχήματος που είχε ο ντράμερ μας (έσπασε το χέρι του) να αναβάλλουμε κάποιες που είχαμε στα «σκαριά». Παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν κάποια λάιβ σε αρχικώς ημιακουστική και ακουστική μορφή αναγκαστικά έως ότου αναρώσει πλήρως ο Γιώργος και είναι σε θέση να ακολουθήσει τις πρόβες. Το πρώτο από αυτά θα λάβει χώρα στο Closer στις 20 Απριλίου.

WT: Καλή επιτυχία στις μουσικές σας περιπέτειες...

SB: Εμείς ευχαριστούμε πολύ και ειλικρινά είναι μεγάλη μας τιμή να δίνουμε συνέντευξη σε μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής αγγλόφωνης ροκ σκηνής.


σχόλια αναγνωστών

Tags: Skinner Box, greek indie rock scene, interview






περισσότερες στήλες